

## **2023 CAREC ENERGY INVESTMENT FORUM**



28-29 November 2023 in Tbilisi, Georgia

Venue: The Stamba Hotel, Tbilisi

Event website: <a href="https://energy.carecprogram.org/EIF2023/">https://energy.carecprogram.org/EIF2023/</a>

## **Empowering Sustainable Energy Investments**















## Day 1: 28 November 2023, Tuesday

Time	Topic
08:30	Registration
09:00 15min	Opening remarks by Georgia, CAREC 2023 Presidency
	Speaker: Deputy Minister Mr. Vakhtang Tsintsadze, Ministry of Economy and Sustainable Development
	Opening remarks by ADB
	Speaker: Mr. Priyantha Wijayatunga, Head of the Energy Sector Group, ADB
	The current energy landscape of the CAREC region
09:15	This presentation will give an overview of the energy situation in the CAREC region, setting the
15min	stage for the rest of the forum.
	Speaker: Mr. Martin Sommerseth Jaer, Finance Specialist (Energy), ADB
Session (	One – The Private Sector
	How to make energy investments in the CAREC region bankable?
09:30 15min	This talk will explore the various factors that challenge the bankability of energy investments in
1311111	the CAREC region, and what steps can be taken to enhance it.
	Speaker: Mr. Erick Ruiz Araya, Deputy Director, Project Facilitation and Support, IRENA
	What drives success in long-term energy PPPs?
09:45 15min	Veolia have recently started the 30-year public-private-partnership (PPP) contract for running the district heating systems of Tashkent City in Uzbekistan. How can a private company use its expertise to improve energy efficiency and foster innovation within the energy sector?
	Speaker: Mr. Chahine Boutouila, Development Director Central Asia, Veolia
	Why invest in sustainable energy in the region: a developer's journey
10:00 15min	In this presentation a developer will share experiences from investing in the energy sector in the CAREC region.
	Speaker: Ms. Nuka Mshvidobadze, CFO, Georgian Renewable Power Company (GRPC)
	Roundtable discussion:
	What attracts private energy investments to the CAREC region? (And what's pushing it out?)
	What is needed for the private sector to confidently invest, and what can be done to improve the
	investment climate and attractiveness in the region?
10:15	
45min	Moderator: Ms. Nisha Pillai, former BBC World anchor
	Speakers: Mr. Erick Ruiz Araya, Deputy Director, <b>IRENA</b> Mr. Chahine Boutouila, Development Director Central Asia, <b>Veolia</b>
	Ms. Roxana Ignat, Senior Investment Officer, <b>FMO</b>
	Ms. Maia Melikidze, Executive Director, <b>GREDA</b>
	Ms. Nuka Mshvidobadze, CFO, <b>GRPC</b>
11:00	Group photo and Coffee break
30min	









Session Two – The Governments		
	Intermezzo presentation: Why is regional energy cooperation so important for the region's energy transition?	
11:30 15min	How is the progress towards an integrated electricity market in the region unfolding and why is it so important?	
	Speaker: Ms. Maia Melikidze, Executive Director, Georgian Renewable Energy Development Association (GREDA)	
11:45	Country presentation by Tajikistan	
15min	Speaker: Ms. Ramziya Muborakshoeva, Deputy General Director, Pamir Energy JSC	
12:00 15min	Country presentation by Kazakhstan  Speaker: Mr. Assylzhan Mussin, Deputy Director of the Department of Electric Power Industry Development, Ministry of Energy of the Republic of Kazakhstan	
	Intermezzo presentation: How bad is the air quality in Central Asian cities?	
12:15 15min	While climate emissions often take center stage in discussions, local air pollution remains a pressing issue This spotlight presentation will provide insights into the severity of local air pollution in the region, its health implications, and initiatives to improve air quality.	
	Speaker: Ms. Nassiba Baimatova, Associate Professor, Al-Farabi Kazakh National University	
12:30	Country presentation by Uzbekistan	
15min	Speaker: Mr. Fitratullo Nabiev, Head of Analytical Division, Ministry of Energy	
12:45	Country presentation by Azerbaijan	
15min	Speaker: Mr. Kamran Huseynov, Deputy Director, Renewable Energy State Agency	
13:00 1hour	Lunch at the Stamba Hotel	
	Intermezzo presentation: Transitioning to E-mobility in the CAREC region	
14:00 15min	In this presentation we will learn about the EV story in Norway, where EV adoption rates now have passed 80%. What policies and schemes have made this possible? And how can these lessons be put in a Central Asian context?	
	Speaker: Mr. Sveinung Kvalø, Senior Adviser, Norwegian EV Association	
14:15	Country presentation by Turkmenistan	
15min	Speaker: Mr. Dovlet Allayarov, Head of Division for Renewable Energy Development, State Power Corporation "Turkmenenergo" Ministry of Energy	
44.00	Country presentation by Kyrgyzstan	
14:30 15min	Speaker: Mr. Mirbek Esengulov, Director of State Electric Energy Policy Department, Ministry of Energy, Kyrgyz Republic	









	Country presentation by Mongolia
14:45 15min	Speaker: Mr. Luvsantseren Ichinkhorloo, Director General, Fuel Policy Implementation Coordination Department, Ministry of Energy
15:00 30min	Coffee break
15:30 15min	Country presentation by Georgia  Speaker: Ms. Margalita Arabidze and Mr. Jubo Turashvili, Ministry of Economy and Sustainable Development
15:45 15min	Country presentation by Pakistan  Speaker: Mr. Shah Jahan Mirza, Managing Director, Private Power & Infrastructure Board
16:00 15min	Country presentation by PRC  Speaker: Mr. Wentao Guo, Deputy Division Director, Department of International Cooperation, National Energy Administration (NEA)
16:15 15min	Coffee break
Session 7	Three – The Development Partners
16:30 45min	Roundtable discussion  How can development partners accelerate sustainable energy investments in the region?  How can development partners accelerate sustainable and climate resilient energy sector investments in the CAREC region? What programs and initiatives do development partners currently have? Where are the challenges and where are the opportunities. What can governments do better, how can development partners contribute more?  Moderator: Ms. Nisha Pillai, former BBC World anchor Speakers: Mr. Priyantha Wijayatunga, Senior Director, Energy Sector Group, ADB
	Mr. Hongliang Yang, Principal Investment Operations Specialist, AllB Mr. Florian Kitt, Senior Energy Specialist, World Bank Mr. Mehmet Erdem Yasar, Associate Director, Energy Eurasia, EBRD Ms. Anna Lobanova, Sustainable Energy Specialist, UNESCAP Mr. Nicholas Okreshidze, Energy Sector Advisor, USAID  Closing remarks by Mr. Joonho Hwang, Director, ADB









## Day 2: 29 November 2023, Wednesday

Time	Topic
09:00	Registration
09:30 15min	How to deal with growing intermittency in the Central Asian Power Grid?  Speaker: Mr. Abdurashid Mirzayev, Head Dispatcher at The Energy Dispatch Centre in Uzbekistan
09:45 15min	Flexible Capacity and Regional Integration  Speaker: Mr. Serik Zharkinbayev, Energy Specialist, Asian Development Bank
10:00 15min	Towards a new wave of electrification  Energy access and energy security have remained an issue in the CAREC region as evident from household and enterprise surveys and from quite frequent news about power outages. At the same time the region has a huge potential for renewables and energy cooperation. Furthermore, investment in green electrification and energy efficiency is at the center of the energy transition in the region.  Speaker: Dr. Hans Holzhacker, Chief Economist of CAREC Institute
10:15 15min	Decarbonizing Power Generation: ADB's Energy Transition Mechanism  ADB's Energy Transition Mechanism will use concessional and commercial capital to accelerate the retirement or repurposing of fossil fuel power plants and replacing them with clean energy alternatives. In this presentation, ADB will give key insights to this program, why it is relevant in a CAREC context, and what the outlook for the future will bring.  Speaker: Mr. Alfredo Bano Leal, Senior Energy Specialist, Asian Development Bank
10:30 15min	Credit Enhancement in Renewable Energy PPP projects  The credibility of off-takers is a critical success factor in energy PPP projects, such as IPPs. This session will share ADB's experience in Uzbekistan regarding the scaling up of private sector investments in renewable energy projects by addressing the state off-taker risk in power purchase agreements using our partial credit guarantee products. We will delve into the details of this product and how it can enhance the credit rating of an energy project.  Speaker: Mr. Seung Duck Kim, Senior Energy Specialist, Asian Development Bank
Matchmal	king Forum
10:45 90min	Participants will have the opportunity to interact directly with the government representatives, providing more clarity about project opportunities and investment schemes in each country. This gives the opportunity for mutual value propositions, exchanging of contact details for further follow-up and discussions.  The aim of the activity is to create a platform for participants to interact with CAREC member Governments and each other, enhancing the networking opportunities for EIF participants. This format breaks away from the formalities of larger group discussions, fostering a more
	personal and productive exchange of ideas. The goal is to create an environment where meaningful dialogues can lead to impactful collaborations and investment opportunities.
12:15	Lunch at the Stamba Hotel
13:30	Bilateral meetings. Meeting rooms available.